Lika Unika släcker ner

Samarbetsorganisationen Lika Unika lägger ner verksamheten vid årsskiftet. Nu får andra fortsätta arbetet för våra mänskliga rättigheter, skriver ordföranden.

Ett finger trycker pop en strömbrytare på en blå vägg.
Lika Unika släcker ljuset vid årsskiftet. (Foto: Cliplab/Adobe Stock)

Samarbetsorganisationen Lika Unika lägger ner verksamheten vid årsskiftet. Nu får andra fortsätta arbetet för våra mänskliga rättigheter, skriver ordföranden.

Lika Unika såg dagens ljus 2009 då de fem organisationerna Neuroförbundet, Förbundet Sveriges Dövblinda (FSDB), Hörselskadades Riksförbund (HRF), Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar (RBU) och Synskadades Riksförbund (SRF) startade samarbetet. Syftet var att påverka kring ökad tillgänglighet och delaktighet i samhället för personer som har en funktionsnedsättning med utgångspunkt i mänskliga rättigheter.

Bland annat har man bevakat hur Sverige följer FNs konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning och satt ljus på arbetsmarknadspolitiken.

På senare tid har dock Lika Unika knakat i fogarna. Neuroförbundet lämnade redan vid årsskiftet och Synskadades riksförbund (SRF) beslutade i december i fjol att följa efter. SRFs ordförande Håkan Thomsson har vittnat om eftersatt administration och svalt intresse hos medlemsförbunden

ANNONS Ruta med text och en bild. Bilden föreställer ett omslag av tidningen funktionshinderpolitik. Texten lyder: Vill du läsa mer? Bli prenumerant!

Att samarbetet nu når vägs ände förklarar Lika unikas medlemmar med att det finns behov av att förnya former för samarbete. I ett uttalande på samarbetsorganisationens sajt säger ordföranden Mia Modig att arbetet för rättigheter för personer med funktionsnedsättning inte är färdigt men att andra aktörer får ta över efter årskiftet.