KD: Ändra lagen om personlig assistans

Kristdemokraterna vill ändra lagen om personlig assistans och avsätta mer pengar till assistansersättning. Det framgår av partiets budgetmotion.

Ett hörn av en hundrakronorssedel
Foto: Roland Magnusson/Adobe stock

Kristdemokraterna vill ändra lagen om personlig assistans och avsätta mer pengar till assistansersättning. Det framgår av partiets budgetmotion.

Efter att regeringen för snart två veckor sedan lade fram budgetpropositionen för 2020, som bygger på överenskommelsen med Centern och Liberalerna, är det nu dags för oppositionspartierna att presentera sina skuggbudgetar. Först ut är Kristdemokraterna som bland annat vill satsa på den personliga assistansen. 

Kristdemokraterna vill ändra lagen så att samtliga grundläggande behov ska anses vara av integritetsnära karaktär i sin helhet. Partiet menar att den rådande ordningen, där bara de delar av ett behov som anses vara integritetsnära ligger till grund för vem som kan få statlig assistansersättning, är ett problem även för andra behov än andning och sondmatning. 

Enligt partiet kan en sådan lagändring göras 1 juli 2020. 

ANNONS Ruta med text och en bild. Bilden föreställer ett omslag av tidningen funktionshinderpolitik. Texten lyder: Vill du läsa mer? Bli prenumerant!

Dessutom vill KD höja timschablonen för den statliga assistansersättningen mer än regeringen. Regeringen föreslog i budgetpropositionen en höjning av schablonen med 1,5 procent. Ett förslag som fått kritik. KD vill att schablonen följer löneökningarna och föreslår en uppräkning med 2,2 procent. Med partiets förslag skulle timschablonen landa på 306 kronor och 40 öre. 

Båda förslagen innebär att det behövs mer pengar till assistansen. KD vill därför avsätt mer pengar till assistansen än vad regeringen gör i sitt förslag. Nästa år vill partiet skjuta till 730 miljoner kronor och åren därefter 2,1 miljarder kronor.