Hon tar över efter Lars Ohly

Funktionsrätt Sverige hämtar ny ordförande från de egna leden.

Porträtt av Elisabeth Wallenius
Elisabeth Wallenius är ny ordförande för paraplyorganisationen Funktionsrätt Sverige. (Foto: Jonas Forsberg/Funktionsrätt Sverige)

Funktionsrätt Sverige hämtar ny ordförande från de egna leden.
Paraplyorganisationen Funktionsrätt Sverige valde på torsdagen en ny ordförande efter Lars Ohly som tvingats bort från posten i sviterna efter höstens Metoo-upprop. Den nya ordföranden heter Elisabeth Wallenius och är i dagsläget ordförande för Riksförbundet Sällsynta diagnoser. Därmed går Funktionsrätt Sverige ifrån de senaste årens praktik att hämta en ordförande från politiken.
Elisabeth Wallenius är i grunden arbetsterapeut och har engagerat sig inom funktionshinderrörelsen till följd av sin dotters funktionsnedsättning.
– Personligen har jag mest erfarenhet av vårdfrågan, som kan vara livsavgörande och har stor betydelse för livskvaliteten, men jag ser fram emot att arbeta med det bredare funktionsrättsperspektivet, säger Elisabeth Wallenius i ett pressmeddelande.
Funktionsrätt Sverige organiserar 41 olika funktionshinder- och patientorganisationer och är därmed den största organisationen inom den svenska funktionshinderrörelsen.