Funktionshinderrörelsen fortsätter att storsatsa på evenemang under Almedalsveckan i Visby som startar på söndag. Personlig assistans och tillgänglighet dominerar agendan men här finns även stora frågor som globalt arbete med mänskliga rättigheter.
DHR är en av de organisationer som lägger stora resurser på att synas och påverka debatten under veckan. Trots det säger förbundets ordförande Rasmus Isaksson att han är kluven inför arrangemanget.
– Förut tyckte jag att det var världens bästa sätt att påverka. Men på senare år har det blivit längre till politikerna. Vi ses mest som lobbyister. Tidigare kunde man träffa en minister i hissen men nu har de ofta en järnring runt sig.
I takt med att avståndet till politikerna vuxit har fokus flyttats till nätverkande, menar han.
– Det är viktigt att samarbete med andra. I Almedalen möter vi organisationer och personer som vi inte träffar annars. Det kan ofta initiera nya samarbeten långsiktigt.
– Dessutom tror jag att det syns om man inte är där. Jag tror att Åsa Regnér och Försäkringskassan saknat oss om vi inte kom, säger Rasmus Isaksson med ett snett leende.
Just funktionshinderpolitiska samarbeten finns det gott om under veckan. Ett exempel är Tillgänglighetsarenan, ett samarbetsprojekt mellan DHR, Parasport Sverige, SPF Seniorerna, Hissförbundet och hotellkedjan Scandic som arrangeras för andra året i rad. Under en eftermiddag arrangerar de olika organisationerna seminarier om allt från byggande av tillgängliga bostäder till förutsättningarna för fysisk aktivitet och turism.
Ett annat samarbetsprojekt lägger tre dagar på att diskutera personlig assistans. Under parollen Full delaktighet samlas en lång rad företrädare för assistansanvändare och anordnare för samtal om bland annat samhällskostnader, anhörigassistans och den pågående LSS-utredningen.
Även här deltar DHR med ett seminarium om sexualitet och personlig assistans.
– Vill relatera till vardagliga frågor som handlar om att kunna leva som andra och bilda familj, säger Rasmus Isaksson.
Utöver de tillfälliga samarbetsprojekten finns även de etablerade samarbetsorganisationerna på plats. Funktionshinderörelsens biståndsorganisation Myright presenterar en ny rapport om sambandet mellan fattigdom och funktionsnedsättning. Vid tre olika seminarier sätter man fokus på hur fattigdomsbekämpningen i världen behöver föras med ett funktionshinderperspektiv för att det ska bli möjligt att nå de globala utvecklingsmålen. I ett pressmeddelande säger organisationens generalsekreterare Tiina Nummi-Södergren att frågan är brinnande aktuell.
– Idag exkluderas personer med funktionsnedsättning i större delen av världen, och det finns stora möjligheter för såväl regeringen som civilsamhället att flytta fram positionerna.
Även Lika Unika och Funktionsrätt Sverige (tidigare Handikappförbunden) finns på plats i Visby med en lång rad programpunkter där funktinoshinderpolitiska nyckelfigurer pratar med varandra om allt från Agenda 2030 till diskrimineringslagar och standardisering.
Gott om funktionshinderdebatt i Almedalen
Personlig assistans, tillgänglighet och mänskliga rättigheter står i fokus när funktinoshinderrörelsen storsatsar under Almedalsveckan.