Det ska märkas i de politiska partiernas kassor om deras verksamhet inte är tillgänglig, anser paraplyorganisationen Lika Unika.
I sitt remissvar på demokratiutredningens betänkande från i vintras föreslår Lika unika att delar av partistödet kopplas till krav på tillgänglighet. Demokratiutredningen konstaterade att bristande tillgänglighet fortfarande är ett stort hinder för politiskt engagemang för personer med funktionsnedsättning.
– Regeringen bör därför pröva om man kan reglera så att en viss andel av partistödet kopplas till krav på tillgänglighet, exempelvis vad gäller lokaler, information och kommunikation, säger Lika Unikas ordförande Maria Johansson i ett pressmeddelande.
Partistödet är ett statligt bidrag till de politiska partierna. Pengarna ska går till partiernas allmänna verksamhet och deras arbete i riksdagen. Storleken på bidraget är baserat på vilket stöd partierna fick i riksdagsvalet. Sammanlagt betalar staten och riskdagen ut 466 miljoner kronor om året i partistöd.
Förslaget: Mindre pengar till otillgängliga partier
Det ska märkas i de politiska partiernas kassor om deras verksamhet inte är tillgänglig, anser paraplyorganisationen Lika Unika.
Det finns över en miljon medborgare i Sverige med någon form av funktionshinder. Det är onekligen en stor grupp som har mycket att bidra med i den politiska debatten. Att inte ta nödvändiga steg för att möjliggöra för funktionshindrade att engagera sig i politiken är beklagligt och odemokratiskt. Det är viktigt att vi har starka röster för funktionshindrade nu när bistra vindar blåser runt LSS. Det är en utmärkt idé att koppla partistödet till tillgänglighet.