Ett steg närmare lagändring om personlig assistans

Hela behovet av hjälp med andning och måltider i form av sondmatning ska ge rätt till personlig assistans. Det föreslår regeringen.

En vuxen hjälper ett barn med en andningsmask.
Hela behovet av hjälp med andning ska räknas som ett grundläggande behov för personlig assistans. (Foto: Adobe stock)

Hela behovet av hjälp med andning och måltider i form av sondmatning ska ge rätt till personlig assistans. Det föreslår regeringen.

Efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen för några år sedan har Försäkringskassan tolkat lagen så att bara vissa särskilt kvalificerande moment av hjälpen kan ge rätt till personlig assistans. Till exempel har anslutningen av sondutrustningen kvalat in som grundläggande behov medan själva matningen inte har gjort det. 

Nu ska det, efter en lång och snårig process, bli ändring på detta. Idag lämnar regeringen en proposition till riksdagen där man föreslår lagändringar som ska göra det lättare att få personlig assistans för den som behöver hjälp med andning eller sondmatning. Enligt förslaget ska hela hjälpbehovet ge rätt till personlig assistans för de grundläggande behoven andning och måltider i form av sondmatning.

Även åtgärder som är direkt nödvändiga för förberedelse och efterarbete i samband med måltider i form av sondmatning ska ingå, skriver regeringen i ett pressmeddelande. 

ANNONS Ruta med text och en bild. Bilden föreställer ett omslag av tidningen funktionshinderpolitik. Texten lyder: Vill du läsa mer? Bli prenumerant!

Regeringen föreslår också att hjälp med andning och sondmatning ska ge rätt till personlig assistans även om de ingår i det som kallas normalt föräldraansvar. 

Enlig förslaget ska lagändringarna träda i kraft den 1 juli i år.