DO granskar avstängda hissar

Samtliga hissar till tunnelbanestationen var avstängda i nästan två månader. Nu har Diskrimineringsombudsmannen inlett en tillsyn.

Två tunnelbanetåg kör på bron mellan slussen och gamla stan. I bakgrunden syns Stadshuset och riddarholmen.
Svåra tåg att nå när hissarna är ur funktion. (Foto: Tupungato/Adobe Stock)

Samtliga hissar till tunnelbanestationen var avstängda i nästan två månader. Nu har Diskrimineringsombudsmannen inlett en tillsyn.

Hissarna till tunnelbanestationen i Gamla stan i Stockholm var avstängda i nästan två månader. Nu ska Diskrimineringsombudsmannen (DO) granska om stoppet innebär att resenärer med funktionsnedsättning har utsatts för diskriminering, skriver Dagens Nyheter (DN)

Granskningen följer efter att en resenär som använder rullstol anmält Storstockholms lokaltrafik (SL) till DO. Enligt DN är anmälaren beroende av stationen för att ta sig till och från arbetet. 

DO vill bland annat veta hur SL säkerställer driften av hissar så att personer med funktionsnedsättning kan använda tunnelbanan. 

ANNONS Ruta med text och en bild. Bilden föreställer ett omslag av tidningen funktionshinderpolitik. Texten lyder: Vill du läsa mer? Bli prenumerant!

I dagsläget uppger SL att det finns fem avstängda hissar i tunnelbanenätet. I de fall det inte finns någon alternativ hiss på samma station hänvisar SL till näraliggande stationer eller till tillgänglighetsgarantin.