Därför tvingades Sommarsol till konkurs

Pengarna till löner tog slut. Efter konkursen är framtiden för rekreations- och rehabiliteringsanläggningen Sommarsol osäker.

En skylt framför ett hus som det står Sommarsol, restaurang, bar café på. I bakgrunden blommar ett körsbärsträd.
Stiftelsen Sommarsol har drivit verksamheten sedan 1960-talet. (Foto Sommarsol/pressbild)

 
Pengarna till löner tog slut. Efter konkursen är framtiden för rekreations- och rehabiliteringsanläggningen Sommarsol osäker.
Den DHR närstående rehabiliterings- och rekreationsanläggningen Sommarsol i Veibystrand har sedan 1920-talet varit en plats där personer med funktionsnedsättning har tillbringat tid för att träna eller visats i naturen. Anläggningen lockade tidigt med sin närhet till hav och bad men har under nästan lika lång tid även erbjudit rehabilitering.
På senare år har dock den ekonomiska situationen blivit allt mer ansträngd för stiftelsen som äger Sommarsol. Efterfrågan på såväl rehabiliterings- som rekreationsvistelser har minskat och trots att stiftelsen har breddat verksamheten till att också erbjuda alternativa verksamheter, som vårdplatser för utskrivningsklara patienter, har ekonomin fortsatt gått dåligt. En utveckling som nu har lett fram till en akut likviditetsbrist. Efter årsskiftet stod det klart att pengarna inte skulle räcka till att betala ut löner i januari.
Tidigare i veckan lämnade därför stiftelsen som äger Sommarsol i en ansökan om konkurs till Helsingborgs tingsrätt.
I ett uttalade på Sommarsols hemsida beklagar stiftelsens ordförande Ulf Argus det inträffade.
– Vi har arbetat med att finna olika lösningar men nu håller pengarna på att ta slut och då är vi tvungna att agera på detta sätt så att medarbetare och samarbetspartners så långt som möjligt hålls skadeslösa. Ställda inför denna akuta likviditetskris har vi inte haft något annat val än detta drastiska beslut att begära Stiftelsen Sommarsol i konkurs.
Ulf Argus säger till Funktionshinderpolitik att styrelsen in i det sista försökte rädda verksamheten men att situationen blev för svår. Den gamla affärsmodellen höll inte längre.
– För rekreation finns det idag så många andra alternativ. Tillgängligheten är så mycket större nu, både inom hotellbranschen och i samhället i stort. Med personliga assistans finns det dessutom helt andra möjligheter för personer med funktionsnedsättning idag, säger Ulf Argus.
– Rehab har varit en bra och viktigt verksamhet men även där börjar landstingen att dra in. Många gånger väljer de dagrehab på hemmaplan istället för den treveckorsrehabilitering som vi erbjudit.
Han tror dock att det kan gå att hitta en framtid för anläggningen som bygger vidare på de avtal om vårdplaster som Sommarsol har med Region Skåne. Det kräver dock en ny ägare med större finansiella muskler än vad stiftelsen har haft. Det blir nu konkursförvalteraren uppgift att leta efter tänkbara köpare.
– Det finns ju spelare som är betydligt bättre rustade än vad vi var.
Stiftelsen Sommarsol som äger anläggningen stiftades av DHR på 1960-talet. Samarbetet mellan Sommarsol och DHR går dock tillbaka till 1930-talet. På sin hemsida beklagar DHR att stiftelsen tvingats ansöka om konkurs.