Paradownhill – Våghalsig cykeltrend tillgänglig för alla

Sugen på att kasta dig utför ett berg på cykel? Nu kommer en av de senaste trenderna inom äventyrssport till Sverige. Och det funkar även för den som inte kan köra själv.

Efter att ha satsat hårt på att bredda den alpina paraskidåkningen vänder Mathias Carlzon, eldsjäl i skidklubben 7H Paraalpin, blickarna mot sommarsäsongen. Men även i den nya satsningen går det snabbt utför. I ett nytt projekt hänger man på den växande trenden med downhillcykling , alltså cykling på anlagda stigar som ofta ligger bredvid skidliftar. 

Till skillnad från vanlig downhill använder paravarianten cyklar med fler hjul än två. Cyklarna kommer i två huvudsakliga versioner. En där föraren själv styr och bromsar. Detta är den vanligaste cykeln och har funnits i många varianter genom åren. 

– Då kan du köra downhill som vem som helst. Det är bara att du har en cykel med tre eller fyra hjul i stället för två. Det finns ju dårar som gör helt makalösa saker med de där cyklarna, säger Mathias Carlzon. 

Den andra varianten är än så länge ovanligare. Den gör det möjligt för den som inte själv klarar att hantera styrning och reglera hastigheten att åka utför. Där kontrolleras cykeln istället av en person som står bakpå ekipaget och styr och bromsar.

ANNONS Ruta med text och en bild. Bilden föreställer ett omslag av tidningen funktionshinderpolitik. Texten lyder: Vill du läsa mer? Bli prenumerant!

»Det finns större möjligheter att åka downhill i Sverige än att åka skidor. Den gröna årstiden är ju längre än den vintriga.« 

Mathias Carlzon, eldsjäl

Med hjälp av pengar från stiftelser, kommuner och EU har 7H Paraalpin kunnat beställa två cyklar med assisterad styrning och en cykel av den modell som hanteras självständigt. Tanken är dra igång en verksamhet där den som är nyfiken kan prova att cykla, men eller utan styrhjälp.

– Idag finns ingenstans att hyra eller testa en sådan här cykel. Det är där vi kommer in. Antingen kan man komma till oss och testa eller så kommer vi till en backe nära dig. 

Projektet är i sanning en pilotverksamhet. Än så länge är det ingen av de inblandade svenskarna som har licens att vara förare till en assisterad fyrhjuling. Under våren ska sju personer åka till Frankrike för att få en obligatorisk utbildning. Franska instruktörer ska senare komma till Sverige för att godkänna verksamheten. 

I projektet deltar två befintliga downhillanläggningar där man ska undersöka om det behövs några anpassningar av de banor som finns eller om det funkar att köra på dem i befintligt skick. 

– Det kan behöva förändras är bredden på spåret. Men i många fall kan det nog fungera som det är, tror Mathias Carlzon. 

Trots att verksamheten inte har hunnit starta har Mathias Carlzon mött ett stort intresse för cyklingen, inte minst på sociala medier.

– Det hade varit roligt att lägga några sommarveckor på att åka runt i Sverige och låta folk få testa. Det finns större möjligheter att åka downhill i Sverige än att åka skidor. Den gröna årstiden är ju längre än den vintriga.  

Paradownhill

Cykling i nedförsbacke, ofta på anlagda banor i anslutning till skidbackar med tillhörande liftar. Sporten växer snabbt i Sverige där inte minst många alpinanläggningar, både i norr och söder, har byggt banor.