Ändrad prognos för bilstödet

Försäkringskassan skruvar ner prognosen för hur mycket bilstöd som kommer att betalas ut i år och de kommande åren.

Bilar i kö på en stadsgata.
(Foto: Adobe Stock)

Försäkringskassan skruvar ner prognosen för hur mycket bilstöd som kommer att betalas ut i år och de kommande åren.

Så sent som i somras räknade myndigheten med en förhållandevis kraftig uppgång jämfört med förra årets bottensiffra. Men i en ny prognos justerar man ner förväntningarna rejält. 

Orsaken är färre ansökningar och förre utbetalningar, skriver Försäkringskassan.

I år räknar Försäkringskassan med att använda 142 miljoner kronor av de 276 miljoner som riksdagen har avsatt till bilstöd. Det är drygt 40 miljoner mer än 2018 men samtidigt mer än 30 miljoner mindre än antagandet från i somras. 

ANNONS Ruta med text och en bild. Bilden föreställer ett omslag av tidningen funktionshinderpolitik. Texten lyder: Vill du läsa mer? Bli prenumerant!

Inför de kommande åren räknar Försäkringskassan med ytterligare en liten uppgång för utbetalningarna av bilstöd. Prognosen kommer dock inte i närheten av de belopp som betalades ut före lagändringen 2017. 

En sak som kan påverka utvecklingen under kommande år är om de förslag regeringen lade fram tidigare i år blir verklighet. I en promemoria från september föreslår socialdepartementet regeländringar som kan göra det lättare att få anpassningsbidrag.