Inkluderade karate är stort på många håll i Europa, men fortfarande relativt okänt i Sverige. Det vill karateveteranen Tomas Lindgren ändra på.
Alla kan utöva karate. Under den devisen har Tomas Lindgren, ordförande för Lunds karateklubb och tränare för både barn och vuxna, jobbat under många år. Som ett led i detta är han sedan några år tillbaka är han också en drivande kraft för att utveckla karate för personer med funktionsnedsättning i Sverige.
Modellen för den inkluderande karaten som Tomas Lindgren jobbar med är utvecklad i Belgien och engagerar ett förhållandevis stort antal utförare runt om i Europa.
– Jag åkte till Belgien för tre fyra år sedan och lärde mig mer för att kunna ta systemet till Sverige, berättar Tomas Lindgren.
Inkluderande karate gör det möjligt för de flesta att träna och tävla i sporten. Det finns en mängd olika kategorier beroende på utövarens funktionsförmåga. I vanlig karate tävlar man i antingen Kata, som handlar om form, eller Kumite som är kamp. Båda momenten finns även inom I-karate. I form-momentet gör de tävlande kator och parerar attacker från en inbillad motståndare som anfaller från olika håll. Detta funkar utmärkt även för den som sitter i rullstol, menar Tomas Lindgren.
– Man vänder sig åt det håll som en attack kommer från och gör en blockering. Sedan rullar man fram lite och gör ett slag. I kamp-momentet handlar det om att visa upp självförsvarstekniker. Momenten bedöms av domare och den som får högst poäng vinner. – Men man slår inte på varandra, säger Tomas Lindgren.
Som träningsform fungerar karate för både yngre och äldre och den är bra för både motorik och andning, menar han.
– Vi jobbar mycket med andning och ljud när man gör olika tekniker. Att jobba med andning och lungorna är särskilt viktigt när man sitter ner.
Sedan starten har verksamheten i Lund sakta växt till sig. Men Tomas Lindgren tycker att det är svårt att hitta såväl finansiärer som utövare i Sverige. Många pratar om att det är viktigt att skapa bra träning för personer med funktionsnedsättning men det är få som gör något, säger han.
– Det är svårt också för utförarna. Det behövs assistenter och fungerande färdtjänst. Att åka på träning och tävling ställer stora krav på logistik.
Att sporten än så länge är liten i Sverige blev tydligt när Lund Karateklubb förra hösten för första gången arrangerade en internationell tävling. Av femtiotalet deltagare var bara fem från Sverige. I slutet av oktober är det dags för andra upplagan av Open Swedish I-Karate Global. Då hoppas Tomas Lindgren på dubbelt så många svenska deltagare. Vid tävlingen delar man även ut ett pris till någon av de svenska deltagarna som ska göra det möjligt att under nästa år delta i en tävling någonstans i Europa.
– Det är nästa mål, att synliggöra de som tävlar och skapa förebilder som visar att det här fungerar, säger Tomas Lindgren.
FAKTA I-karate
System som gör det möjligt för alla, oberoende av funktionsförmåga, att träna och tävla karate. Utvecklat i Belgien av sensei Eric Bortels. I Sverige finns en handfull klubbar som praktiserar I-karate, bland annat i Lund och Ängelholm.
21 oktober arrangeras Open Swedish I-Karate Global 2018 i EOS-hallen i Lund.
Kator för alla
Inkluderade karate är stort på många håll i Europa, men fortfarande relativt okänt i Sverige. Det vill karateveteranen Tomas Lindgren ändra på.