Osynliga gruppers historia står i fokus i en aktuell TV-serie från UR. På onsdag är det dags att berättas historien om hur svenskar med funktionsnedsättning gömts undan ända fram i vår tid.
I en serie på åtta avsnitt skildra UR den svenska historien ur olika perspektiv. I programserien Nationen lyfter man fram grupper och händelser som ofta är osynliga i den etablerade historieskrivningen. Bland annat handlar det om svenska hungerkravaller, framträdande transpersoner och hur samhället behandlat personer med funktionsnedsättning.
Varje avsnitt leds av person som har intresse eller förankring i det ämne som avhandlats.
– Vi vill visa hur människor har institutionaliserats genom historien eller blir bortglömda idag, säger Catrine Lundell som leder avsnittet om funktionshinderhistoria.
– Det är en lång historia av att bli bortvald och en ständig kamp för ett existensberättigande.
I programmet besöker Catrine Lundell gamla tiders institutioner som Eugeniahemmet eller Vipeholm och pratar nutidens grupp- och LSS-boenden med Susanne Berg. Hon diskuterar 60- och 70-talens framväxande motståndsrörelse och LSS med Vilhelm Ekensteen och pratar alternativa framtidsscenarier med Christine Bylund.
– Tanken är att folk ska kunna lära sig av sin egen historia men vi vill också ge lite hopp. Många av oss som gör de här programmen har inte känt till sin egen historia. Jag kände inte till mycket av den här historien, det är ingenting jag har lärt mig i grundskolan eller gymnasiet.
Vem ska titta?
– Jag vänder mig mycket till personer med funktionsnedsättning själva. Nu är det vår tid att lyfta oss själva. Vet man sin egen historia är det lättare att förstå sin samtid och hantera den, säger Catrine Lundell.
Avsnittet sänds i SVT 1, onsdagen 5 april klockan 22.00
Berättar historien om de bortvalda
Osynliga gruppers historia står i fokus i en TV-serie från UR. På onsdag är det dags att berättas historien om hur svenskar med funktionsnedsättning gömts undan ända fram i vår tid.