Sexhjälpmedel och animerad instruktionsfilm utmanar strukturer och förmynderi.
– Kukar, fittor och knytnävar kan leda till samtal och diskussioner och förhoppningsvis få människor att omvärdera sitt eget tänkande, säger Anders Westgerd.
Förklädda till det ondskefulla vårdbolaget ”Secreta AB” står han och Göteborgskooperativet för independent living (Gil) i en diskret och landstingsdoftande monter på Leva och fungera mässan i Göteborg. I ett glasskåp står ”företagets” produktutbud: Tre olika typer av sexhjälpmedel med praktiska handtag, utformade för att med hög effektivitet kunna användas av assistenter och vårdpersonal för att tillfredsställa sina brukare sexuellt.
– Det är lite porrklubbskänsla här. Många tittar på avstånd men de vågar inte gå in i montern. Men folk är nyfikna, säger Anders Westgerd.
På en skärm rullar en animerad instruktionsvideo som visar hur produkterna kan användas i praktiken. Filmen visar hur en assistent, klädd i ändamålsenliga skyddskläder, hjälper en likaledes skyddsklädd man i rullstol till utlösning med hjälp av Secretas lösvagina. Alla moment är utförligt redovisade och tidssatta. När det sexuella behovet är tillgodosett saneras mannen med en högtryckstvätt och skyddsutrustningen bränns.
– En del skrattar åt det här medan det för andra blir en spark i magen. Framför allt när man ser filmen, den är ju ganska hemsk egentligen, säger Anders Westgerd.
– Samtidigt visar den hur våra liv ser ut. Framför allt när vi talar om personlig assistans där allt bryts ner till detaljer. Det är andra som bestämmer hur man ska leva sitt liv.
Fattar alla poängen?
– En del tror att det är på riktigt, med det är samtidigt de människorna vi vill nå, de som är fördomsfulla. Ser man filmen tillsammans och har ett samtal så fattar de grejen, för någonstans berör det de flesta.
Sex i kombination med funktionsnedsättning är fortfarande ett tabubelagt ämne i Sverige, menar Anders Westgerd. Trots att media ägnar mycket uppmärksamhet åt sexualitet är det väldigt sällan som personer med funktionsnedsättning inkluderas. I de fall det ändå förekommer är perspektivet ofta mekaniskt och sterilt.
– Det är väldigt mycket fokus på fiffiga ställningar och specialanpassade hjälpmedel, nästan inget snack om det »göttiga«, om lusten. Vi har ju lust som alla andra. Vi är kåta som alla andra.
Hur vill du att samtalet om sex ska se ut?
– Det ska handla om lusten. Inte så som filmen beskriver där sexualitet blir något schemalagt och processtyrt. Det ska utgå från individen. Det ska inte vara någon annan som kommer och talar om hur det ska vara.
Secreta följer på tidigare Gil-kampanjer som CP-dockan och CP-ölet. Alla har samma huvudsyfte, menar Anders Westgerd: Att öppna dörrar till samtal och visa hur livet kan se ut när det är någon annan som sätter ramarna.
– Assistansreformen är fantastisk. Den möjliggör för många tusen människor att leva ett ganska fritt liv men det är ju ändå handläggare och beslutsfattare som till syvende och sist beslutar hur man kan leva sitt liv beroende på hur många timmar man får.
Instruktionsfilmen från Secreta avslutas med att mannen som fått sitt behov tillgodosett lämnas framför en TV som visar Nalle Puh.
– Det är så många människor ser personer med funktionsnedsättningar, som boende på institutioner, inte speciellt sugna på att ta del av samhället och utan vilja och önskan att leva vanliga liv.
– Men det är ju helt åt helvete fel. Vi vill kunna bestämma över våra liv själva och sätta agendan i våra liv, säger Anders Westgerd.
› Här kan du se Secretas instruktionsfilm
Sexföretaget som bara vill prata
Sexhjälpmedel och animerad instruktionsfilm utmanar strukturer och förmynderi.