Sänkta krav på tillgänglighet får hård kritik

Myndigheter, studenterkårer och organisationer säger nej till Boverkets förslag. Men fastighetsägare vill gå längre. 

Tidigare i år föreslog Boverket sänkta krav på tillgänglighet vid nybyggnation av studentbostäder. Enligt förslaget, som var beställt av regeringen, ska bara 20 procent av bostäderna i en byggnad behöva leva upp till lagens krav om tillgänglighet och användbarhet. Syftet är att minska kostnaderna och få plats med fler studentlägenheter i en huskropp. Detta ska leda till att fler studenter får en bostad till acceptabel kostnad. 

Efter att förslaget har varit på remiss står det klart att sänka krav på tillgänglighet möter både kritik och bifall. Bland kritikerna finns aktörer som Diskrimineringsombudsmannen (DO) och Institutet för mänskliga rättigheter, men även Sveriges förenade studentkårer, Hyresgästföreningen och flera förbund inom funktionshinderrörelsen avvisar förslaget. 

ANNONS Ruta med text och ett omslag av tidskriften Funktionshinderpolitik. Texten lyder: Vill du läsa mer? Bli prenumerant!

Institutet för mänskliga rättigheter menar att Boverkets förslag inte är förenligt med Sveriges åtagande enligt FN:s konvention för rättigheter för personer med funktionsnedsättning och att det innebär en tillbakagång av rätten till tillgänglighet och rätten till ett självständigt liv och att vara inkluderad i samhällsgemenskapen.

DO menar att förslaget, om det blir verklighet, är ett avsteg från principen om universell utformning som riskerar att få stora konsekvenser för vissa studenter med funktionsnedsättning och deras rätt till studentboende samt socialt umgänge på lika villkor jämfört med andra studenter. Dessutom riskerar det att leda till boendesegregation och ökad risk för diskriminering.

Även DHR anser att förslaget är ett steg bakåt för rättigheterna för personer med funktionsnedsättning. Organisationen menar också att små bostäder inte nödvändigtvis blir billigare för studenterna och pekar på exempel från både Sverige och Finland.

Funktionsrätt Sverige anser att förslaget skapar en grundläggande ojämlikhet. Paraplyorganisationen varnar för att studenter med behov av tillgängliga och användbara bostadsfunktioner kommer att få betydligt färre bostader att välja mellan om förslaget blir verklighet. 

Kritik kommer även från ägarna av studentbostäder kommer kritik, men då handlar det om att förslaget inte går tillräckligt långt. Branschorganisationen Studentbostadsföretagen tillstyrker visserligen Boverkets förslag, men föreslår samtidigt att så mycket som 95 procent av alla nya studentbostäder ska undantas från kraven på tillgänglighet och användbarhet. Behovet av tillgängliga studentbostäder är betydligt mindre än vad Boverket bygger sitt förslag på, menar man och pekar på att det idag bara finns drygt 600 studenter med nedsatt rörelseförmåga inskrivna på landets universitet och högskolor. 

Enligt en enkät bland organisationens egna medlemmar är det bara en halv promille av studenthyresgästerna som efterfrågar ett tillgängligt boende. Samtidigt uppfyller 47 procent av de bostäder som finns i dagens bestånd kraven på tillgänglighet och användbarhet, enligt Studentbostadsföretagen.

Också den bredare branschorganisationen Fastighetsägarna vill se fler lättnader i regelverket. I sitt remissvar pekar man på att de byggnader som idag byggs som studentbostäder kan behöva ställas om till andra typer av bostäder i framtiden. För att slippa stora omställningskostnader när detta ska göras vill Fastighetsägarna därför se förändringar i regelverket.