Indexerad timschablon och minskat föräldraavdrag

Timschablonen för assistansersättningen höjs nästa år med tre procent. Samtidigt utlovar regeringen en framtida indexering av ersättningen. 

2025 ersätts en timme assistansersättning med 342,58 kronor. Det är 9,98 kronor mer än i år och motsvarar en höjning med tre procent. Det meddelade regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna på en pressträff på onsdagen. Enligt regeringen innebär höjningen ökade utgifter för staten på 390 miljoner kronor under nästa år. 

Samtidigt utlovar partierna att införa en framtida indexering av timschablonen. Syftet är att skapa förutsägbarhet för kommuner och privata utförare. 

ANNONS Vill du läsa mer? Bli prenumerant!

Kravet på en indexering av timschablonen har under senare år drivits av flera organisationer som företräder både användare och utförare. Exakt hur en indexering ska fungera är inte klart utan ska utredas av regeringen. 

På dagens pressträff meddelade partierna också att det så kallade föräldraavdraget halveras. Avdraget infördes 2023 för att tydliggöra hur mycket tid föräldrar till barn med behov av personlig assistans förväntas ta ansvar för inom ramen för ett normalt föräldraansvar. Förändringen skulle ge fler rätt till personlig assistans, men tolkningen av de nya reglerna har varit mer restriktiv.

Halveringen av föräldraavdraget beräknas kosta staten 95 miljoner kronor under 2025.