#4/20: Personlig assistans, tillgänglighet och maktskifte

I årets sista nummer möter vi Sophie Karlsson, tar reda på mer om vanliga sätt att hantera otillgänglighet och diskuterar inkluderande stadsplanering.

Omslaget till Funktionshinderpolitik 4-2020. En kvinna sitter i en elrullstol och höjer en knuten näve. I knät har hon en bunt papper.
Sophie Karlsson är på omslaget till Funktionshinderpolitik 4/2020. Hon är fotograferad av Thron Ullberg.

Sophie Karlsson beskriver sig själv som en ideologiskt driven visionär. Tidigare i år tog hon över ordförandeposten för Intressegruppen för assistansberättigade efter legendaren Vilhelm Ekensteen. I en intervju med Funktionshinderpolitik berättar Sophie Karlsson om sitt förhållande till personlig assistans och hur hon vill återupprätta reformen.

I årets sista nummer vänder vi även blicken mot staden och det offentliga rummet. Kanske inte den plats som är mest central i pandemitider men vars tillgänglighet ändå har stor betydelse för oss alla. Vi möter bland annat Tiemon Okojevoh som inte fick åka med bussen trots att den var fysiskt tillgänglig. Vi pratar även med forskare och stadsplanerare om hur vi parerar otillgänglighet och om hur staden kan byggas rätt från början.

ANNONS Vill du läsa mer? Bli prenumerant!

Dessutom kan du läsa en intervju med DHRs nyvalda förbundsordförande Åsa Strahlemo och ta del av beslut och debatt från organisationens förbundsmöte.

Funktionshinderpolitik 4/2020 utkommer 23 november. Numret finns också att läsa som e-tidning.