3 tips för stresshantering när du har nedsatt rörelseförmåga

Sjukgymnasterna Gunilla Axefalk och Sara Jonåker ger sina bästa råd till den som känner sig stressad och kanske har nedsatt rörelseförmåga

Rep som är nära att brista.
Nära bristningsgränsen. (Foto: Eyewave/Adobe stock)

Sjukgymnasterna Gunilla Axefalk och Sara Jonåker ger sina bästa råd till den som känner sig stressad och kanske har nedsatt rörelseförmåga.

Stress och psykisk ohälsa är betydligt vanligare bland personer med funktionsnedsättning än i befolkningen i övrigt. Samtidigt kan det vara svårare att hantera stressen när man har nedsatt rörelseförmåga. Här följer några bra saker att tänka på.

1. Andningen lugnar 

Känn andningen och bekräfta andningen. Det är viktigt att inte kritisera sin andning eller ha förväntningar på hur det ska kännas. Det kan vara väldigt olika för olika personer. Mycket handlar om att stänga ute allt annat. Att ha fokus på något är i sig stresslindrande om det bidrar till att koppla bort yttre faktorer. 

2. Våga prata med andra

Att berätta för andra att du känner dig stressad kan också bidra till att få perspektiv på stressen. Det kan lasta av den tyngd man bär på. Det kan räcka att höra sig själv säga det. 

ANNONS Ruta med text och en bild. Bilden föreställer ett omslag av tidningen funktionshinderpolitik. Texten lyder: Vill du läsa mer? Bli prenumerant!

3. Skaffa struktur i vardagen 

Många i har mycket att hålla koll på i vardagen. Det är många kontakter med myndigheter och mycket som ska planeras in. Att få en bra struktur och planering kan bidra till att lätta hjärnans aktivitet. Prioritera det viktigaste och försök att undvika att det blir rörigt.


Sara Jonåker och Gunilla Axefalk är författare till boken »Jag vill bara leva mitt liv« som ger detaljerade tips och råd för hur man kan jobba med stresshantering när man nedsatt rörelseförmåga.

Sara Jonåker och Gunilla Axefalk sitter i varsin röd fåtölj.

Läs en längre intervju med Sara Jonåker och Gunilla Axefalk om stresshantering när man har nedsatt rörelseförmåga och arbetet med att ta fram anpassade metoder.
Så hanterar du stressen med enkla metoder