Sanktionsavgift och bidragsspärr nya förslag mot bidragsfusk

Den som lämnar felaktiga uppgifter i socialförsäkringen ska straffas föreslår regeringens utredare. 

Varje år beslutar Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten om 70 000 återkrav av felaktigt utbetalade ersättningar. Enligt ett nytt förslag ska myndigheterna förutom kravet på återbetalning även kunna besluta om en sanktionsavgift mot den som har fått pengar på felaktiga grunder. 

Sanktionsavgiften ska drabba den som har lämnat oriktiga uppgifter eller låtit bli att lämna uppgifter eller anmäla ändrade förhållanden. Avgiften ska betalas även om felet är medvetet eller omedvetet. 

ANNONS Ruta med text och ett omslag av tidskriften Funktionshinderpolitik. Texten lyder: Vill du läsa mer? Bli prenumerant!

Nivån på sanktionsavgiften föreslås bli 25 procent av det belopp som myndigheterna kräver tillbaka. Dock lägst fyra procent av ett prisbasbelopp, vilket i år skulle innebära knappt 2400 kronor. Den maximala avgiften föreslås bli 125 av prisbasbeloppet, vilket i dagsläget innebär 73 500 kronor.  

Utredaren Mikael Westberg hoppas att sanktionsavgifterna ska leda till att människor tar ett större ansvar för de uppgifter de lämnar. 

– Tanken är att sanktionsavgifterna ska fungera som ett straff för de som fuskar medvetet och som en väckarklocka för de som slarvar och inte riktigt har koll på de uppgifter de lämnar. Avsikten är att det ska leda till ett förändrat beteende. 

Enligt förslaget ska Pensionsmyndigheten och Försäkringskassan inte längre polisanmäla bidragsbrott som är vårdslösa, ringa eller av normalgraden. Bara grova bidragsbrott ska hanteras i allmän domstol. 

Istället ska sanktionsavgifterna kunna överklagas i förvaltningsdomstol.

Utredningen förslår även att den som fuskar upprepat och avsiktligt tillskansar sig medel från socialförsäkringen ska kunna stängas av från ersättning. En avstängning ska gälla i minst tre månader och högst tre år. 

Enligt utredaren är 90 procent av de felaktiga utbetalningarna orsakade av att människor lämnar felaktiga uppgifter eller inte fullgör en anmälninsgskydlighet.  Ungefär hälften är medvetet fusk och den andra hälften orsakas av slarv. 

Om förslaget blir verklighet räknar utredningen med att ungefär 60 000 personer om året får betala sanktionsavgift och att 6 000 kan komma att bli avstängda. 

Mikael Westerberg lyfter fram att de allra flesta utbetalningar från socialförsäkringen är korrekta, men trots det menar han att de felaktiga utbetalningarna är ett stort problem. 

– Även om de flesta utbetalningar är korrekta så sker felaktiga utbetalningar av mycket stora belopp. Det är ett samhällsproblem.