»När det inte fungerar blir det väldigt otillgängligt«

I en pågående utställning på Ikea Museum diskuteras kroppen, vardagen och inkluderande design.

En person går i ett litet rum med ett oregelbundet rutnätsmönster på väggar och golv. Till vänster i bild står tre orangefärgade pallar med var sitt par orangefärgade skor.
Utställningen LikaOlika pågår till den 2 februari 2020. (Foto: Asa Haleby/Ikea)

I en pågående utställning på Ikea Museum diskuteras kroppen, vardagen och inkluderande design.

I utställningen LikaOlika får besökarna via filmer möta elva personer som berättar om sin vardag och sitt förhållande till kroppen och sinnena. Här återfinns bland annat kända profiler som Aron Andersson, Mikael Andersson och Yasmin Nilsson. 

– Kroppen är någonting som vi alla är fast i, på ett eller annat sätt. Det blir lätt att man fokuserar på hur man själv har det. Vi vill försöka skifta på perspektiven och visa hur det kan vara att uppleva saker med andra sinnen än de man är van vid, säger Anna Sandberg Falk, som är utställningskurator på Ikea Museum i Älmhult.

I LikaOlika visar Ikea museum även upp fyra designprojekt. Tre av dem är Ikeas egna satsningar inom det man kallar »inkluderande design«. Här finns This ables, som är en serie tillbehör till ikeamöbler som Ikea i Israel tagit fram tillsammans med lokala organisationer med syftet att göra möblerna mer användbara för personer med olika funktionsnedsättningar.

ANNONS Ruta med text och en bild. Bilden föreställer ett omslag av tidningen funktionshinderpolitik. Texten lyder: Vill du läsa mer? Bli prenumerant!

Porträtt av Anna Sandberg Falk
Anna Sandberg Falk. (Foto: Ikea)

»Vi vill visa är att inkluderande design inte bara handlar om att rikta sig till en liten grupp människor«

Anna Sandberg Falk, Ikea Museum

Ett annat är kollektionen Omtänksam som företaget har utformat för att underlätta vardagen för personer som av olika anledningar har behov av extra stöd.

– Vi vill visa är att inkluderande design inte bara handlar om att rikta sig till en liten grupp människor utan att faktiskt vara bred i sitt tänkande och rikta sig till många. Alla behöver hjälp någon gång. 

Målgruppen för utställningen är den breda allmänheten, men Anna Sandberg Falk hoppas även att produkt­utvecklare från Ikea Sweden kommer till museet. 

Som en kontrast till den inkluderande designen visar museet även den grekiska konstnären Katerina Kampranis vardagsobjekt som till stora delar är omöjliga att använda. Till exempel visas en kastrull med båda handtagen på samma sida. 

– Det är helt fantastiska objekt som vi visar, lite grann för att poängtera vikten av design. När det inte fungerar blir det väldigt otillgängligt.