Här ska unga få insikt om tillgänglighet

En utställning ska ge nya generationer kunskap om tillgänglighet och insikten att alla är olika.

Exploratoriet i Skellefteå är ett så kallat »science center«. Här kan besökare få praktisk och teoretisk kunskap om naturvetenskap, teknik, matematik och ingenjörskonst. Men i höst får utställningarna om vattenkraft, järnvägar och gruvdrift sällskap av en ny utställning om funktionsnedsättningar. I »Ett Skellefteå för alla« ska besökarna få uppleva hur det är att leva med funktionsnedsättning och vilka hinder och problem man kan möta i vardagen.

– Det är normalt sett inte ett område som har funnits med på ett science center. Men vi tyckte att det här på ett bra och klokt sätt kan bredda vad som kan rymmas i begreppet, säger Staffan Åkerlund, vd på Exploratoriet. 

ANNONS Ruta med text och ett omslag av tidskriften Funktionshinderpolitik. Texten lyder: Vill du läsa mer? Bli prenumerant!

I utställningen kan besökarna prova på vitt skilda funktionsnedsättningar. Här finns möjlighet att simulera olika syn­nedsättningar och manövrera med vit käpp. Man kan gå med skor som återskapar hur det är att ha dålig balans eller göra ett försök att sig fram i en vanlig bostadsmiljö med rullstol eller rollator. Dessutom kan man uppleva hur det känns att ha adhd eller nedsatt hörsel och tinnitus. 

– Tanken är ju att man som besökare ska få en förståelse för vad innebär det att ha nedsatt syn, nedsatt hörsel, vad innebär det att ha adhd, ångest, dyslexi, sitta i rullstol och så vidare, säger Staffan Åkerlund.

För de minsta barnen finns en lekavdelning som bland annat innehåller dockor som har funktionsnedsättning och lego med punktskrift. 

– Det övergripande målet är att ge en ökad förståelse för hur det kan vara för andra, säger Staffan Åkerlund.

Bilden visar en del av utställningen i Skellefteå. Rummet är avdelat av olika staket. Här finns en rullsto och ett par kryckor att låna. Tanken är att besökarna ska använda hjälpmedlen för att manövrera i rummet och ta sig förbi olika hinder.
Den vardagliga hinderbanan kan forceras med hjälp av olika hjälpmedel. Foto: Exploratoriet

Att utställningen på Exploratoriet har blivit till har samtidigt sin bakgrund i ett europeiskt tillgänglighetspris. Hösten 2022 fick Skellefteå ta emot EU-kommissionens utmärkelse Access City Award för sitt arbete med att göra staden tillgänglig för personer med funktionsnedsättning. I motiveringen till priset pekade kommissionen på Skellefteås långsiktiga och innovativa arbete med att förstärka tillgängligheten och nämnde bland annat stadens kollektivtrafik utformningen av parker som exempel på bra lösningar. 

Med utmärkelsen kom också en pris­summa på 1,7 miljoner kronor. 

– Funktionsrättsföreningarna här i stan fick lägga förslag på vad vi skulle använda pengarna till och sedan också rösta utifrån de förslag som kom in. Ett av de förslagen var att vi ska bygga en utställning på Exploratoriet där barn och unga kan få testa och få insikt i hur det är att ha olika typer av funktionsnedsättningar, säger Elin Brännström, delaktighetssamordnare i Skellefteå kommun. 

Hon en av dem som har jobbat med att ta fram utställningen och tycker att satsningen går hand i hand med kommunens långsiktiga arbete för bättre tillgänglighet. 

– Det är barn och unga där vi har störst chans att påverka och öka medvetenheten. Det här blir ett steg i rätt riktning. Vi kommer också att jobba mer mot skolorna och öka insikten där, säger hon och berättar att intresset är stort bland lärare i kommunens skolor. 

Även om utställningen primärt vänder sig till barn och unga hoppas Elin Brännström också att den kan nå ut till andra grupper. Till våren planerar Exploratoriet att i anslutning till utställningen ha temakvällar om tillgänglighet som riktar sig till allmänheten. Elin Brännström öppnar också för att använda utställningen för att utbilda olika yrkesgrupper i staden och nämner butik och restaurang som exempel. 

– Jag tänker att det finns inga gränser. För vad vi vet så finns det ingen liknande utställning i Sverige.

För Exploratoriet har arbetet med utställningen också inneburit nya insikter om tillgängligheten i den egna verksamheten, berättar vd Staffan Åkerlund. 

– Nu har vi en utställning som synliggör det här, men det gäller ju att vi kan leverera i hela huset. Vi finns dessutom på ett kulturområde i Skellefteå där bland annat Skellefteå museum ligger. Här finns även äldre byggnader från det gamla Skellefteå. Utställningen har gjort att vi har börjat fundera över hur tillgängligt hela det här området är.