Granskning: Strategin för funktionshinderpolitiken missar viktiga samhällssektorer 

Styrningen av funktionshinderpolitiken är otydlig, menar Riksrevisionen. 

2021 antog regeringen en ny strategi för systematisk uppföljning av funktionshinderpolitiken. Nio myndigheter fick ett särskilt ansvar för att driva på och ge stöd till utvecklingen inom sina respektive samhällssektorer. 

Riksrevisionen har granskat hur de nio sektorsmyndigheterna axlar sin roll att vara samlande, stödjande och pådrivande inom sin sektor. Resultatet är blandat och visar att vissa myndigheter har kommit längre än andra. Sektorsansvaret tolkas delvis annorlunda hos de olika myndigheterna och Riksrevisionen konstaterar att de som jobbar proaktivt har kommit längst i arbetet. 

ANNONS Ruta med text och ett omslag av tidskriften Funktionshinderpolitik. Texten lyder: Vill du läsa mer? Bli prenumerant!

En orsak till skillnaderna är att regeringens styrning av funktionshinderpolitik är otydlig, menar Riksrevisionen. Revisorerna rekommenderar därför regeringen att bli tydligare. En konkretisering av vad sektorsansvaret innebär bör finnas med i de aviserade handlingsplan som ska lanseras 2026. 

– Myndigheternas sektorsansvar kan bidra till att hela samhällsområden rör sig i riktning mot de mål som regeringen tar fram. Men regeringen behöver konkretisera styrningen av sektorsansvaret, säger riksrevisionsdirektör Claudia Gardberg Morner i ett pressmeddelande.

Därtill bör de nio sektorsmyndigheterna få uppdraget att ta fram för slag för hur sektorsansvaret kan användas i den planerade handlingsplanen. 

Samtidigt noterar Riksrevisionen att dagens funktionshinderpolitiska strategi saknar sektorsmyndigheter inom flera viktiga samhällsområden. Bland annat konstaterar man att det saknas sektorsmyndigheter inom transport, rättsväsende, konsumentpolitik och upphandling.

Riksrevisionen uppmanar därför regeringen att se över om myndigheter för fler sektorer ska tilldelas ett sektorsansvar inom funktionshinderspolitiken.

Nio sektorsmyndigheter

Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Boverket, Försäkringskassan, Post- och telestyrelsen, Riksantikvarieämbetet, Socialstyrelsen, Statens kulturråd och Statens skolverk.

De nio myndigheterna har ett särskilt ansvar att att vara samlande, stödjande och pådrivande för att uppfylla funktionshinderpolitiken inom sin sektor. Myndigheterna ska varje år redovisa sitt arbete.