»Det kontantlösa samhället diskriminerar funktionsnedsatta«

DEBATT: Digitalisering och automatisering i all ära, men leder det till att våra medmänniskor inte längre kan vara ute på stan är det inte mycket att ha, skriver Björn Eriksson.

Kollage av två bilder. En påk Björn Eriksson och en på en hög med sedlar och mynt.
När kaféer, butiker och offentliga toaletter skippar kontanterna skapar det problem för många med funktionsnedsättning, menar Björn Eriksson. (Foto: Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån och Adobe Stock)

DEBATT: Digitalisering och automatisering i all ära, men leder det till att våra medmänniskor inte längre kan vara ute på stan är det inte mycket att ha, skriver Björn Eriksson.

När kontanterna minskar i samhället drabbas grupper som inte kan använda kort. För funktionsnedsatta blir detta en form av diskriminering i vardagen som de tvingas utstå.

Tidningen Smålänningen har nyligen berättat om Lars Göran Fredriksson i Älmhult och hans två funktionshindrade döttrar. När de besöker restauranger eller butiker vill de kunna betala med kontanter, eftersom det är det betalmedel som döttrarna själva klarar av att hantera. Tar de inte emot kontanter måste döttrarna gå till ett annat ställe.

Problemet är att ju fler butiker, caféer och andra ställen som vägrar att ta emot kontanter desto svårare blir det för döttrarna att gå ut. Redan idag är detta en faktor som skapar hinder för dem.

ANNONS Ruta med text och en bild. Bilden föreställer ett omslag av tidningen funktionshinderpolitik. Texten lyder: Vill du läsa mer? Bli prenumerant!

Resultatet har nu blivit att döttrarna nästan aldrig kan göra saker på egen hand längre. Lars Göran eller någon annan måste vara med för att praktiskt lösa betalningarna. Döttrarna vill inte heller riskera att hamna i obehagliga situationer där deras funktionsnedsättning blir ett bekymmer.

»Vi hoppas att DO kommer att granska detta och ge Sveriges alla funktionsnedsatta rätt i deras arbete för autonomi och en fungerande vardag«

Särskilt jobbigt blir detta vid offentliga toaletter som inte tar kontanter. Utan hjälp blir de utestängda. Att alltid behöva be om hjälp för att komma in på toaletten är både svårt och förnedrande.

Lars Göran har nu anmält ett antal ställen som inte tar emot kontanter till Diskrimineringsombudsmannen, DO. Vi hoppas att DO kommer att granska detta och ge Sveriges alla funktionsnedsatta rätt i deras arbete för autonomi och en fungerande vardag. 

Digitalisering och automatisering i all ära, men leder det till att våra medmänniskor inte längre kan vara ute på stan är det inte mycket att ha. Det är så enkelt att tänka efter före. Vilka konsekvenser får det för exempelvis funktionsnedsatta om myntinkast byts till kortläsare? Se då till att erbjuda båda alternativen så inkluderar vi alla.

Från Kontantupprorets sida kommer vi att följa ärendet noga. Ur ett mänskligt perspektiv känns det rent ut sagt förjävligt att funktionsnedsatta behandlas på det här sättet i vårt moderna samhälle. Vi skulle aldrig acceptera att någon annan grupp utsattes för liknande saker. 

Lars Göran och hans döttrar är värda allt stöd.

Björn Eriksson
Talesperson Kontantupproret

Det här är en opinionstext publicerad på Funktionshinderpolitik.se.
Åsikterna i texten är skribentens egna.