Pojke fick krypa ombord på bussen

Chaufförer visste inte hur liften fungerar. DO hotar med domstol. 

Vid minst 14 tillfällen ska Skånetrafikens bussförare ha nekat pojken hjälp med bussens rullstolslift eller så har de inte känt till hur den fungerar, uppger Diskrimineringsombudsmannen (DO). Pojken som använder rullstol har därför vid flera tillfällen tvingats att krypa ombord på bussen. 

Nu kräver DO att Region Skåne, som ansvarar för kollektivtrafiken, betalar ersättning för diskriminering i form av bristande tillgänglighet. 

ANNONS Ruta med text och ett omslag av tidskriften Funktionshinderpolitik. Texten lyder: Vill du läsa mer? Bli prenumerant!

Enligt DO har regionen ansvar för att kollektivtrafikens tjänster är tillgängliga även för personer med funktionsnedsättning. Det räcker inte med att det finns liftar på busarna, regionen måste också säkerställa att de går att använda, till exempel genom att personalen r tillräcklig kunskap för att kunna hantera liften.  

I det aktuella fallet har Region Skåne inte vidtagit sådana skäliga åtgärder som i praktiken gjort det möjligt för pojken att använda liften, anser DO.

– Den begränsning som det innebär att inte kunna ta del av kollektivtrafiken är ett missgynnande i diskrimineringslagens mening. Att pojken dessutom har behövt krypa ombord på bussen, inför andra passagerare, måste givetvis ses som mycket förödmjukande och kränkande, säger diskrimineringsombudsman Lars Arrhenius i ett pressmeddelande.

DO begär att Region Skåne betalar 120 000 kronor i diskrimineringsersättning till pojken. Om regionen inte tillmötesgår kravet innan 30 oktober kommer DO att lämna in en stämningsansökan till tingsrätten, skriver myndigheten i pressmeddelandet. 

Bristande tillgänglighet som en form av diskriminering 

Diskriminering uppstår när en person med funktionsnedsättning missgynnas genom att en verksamhet inte genomför skäliga åtgärder för att den personen ska komma i en jämförbar situation med personer utan funktionsnedsättning. 

Förbudet mot bristande tillgänglighet som en form av diskriminering har funnits i diskrimineringslagen sedan 2015.