Trump-effekter på funktionshinderpolitiken?

Herman Grafström: Efter makttillträdet försvann Vita husets hemsida om funktionsnedsättning, på samma sätt som sidan om klimatförändringar.

Svartvitt foto av Herman Grafström.
Herman Grafström är frilansskribent och rullstols­pappa på deltid. (Foto: Albert Martinsson)

Innan du börjar läsa den här krönikan kommer ett varningens ord: den handlar om Donald Trump. Jag inser att vi är många som saknar tiden när man kunde öppna en dagstidning eller besöka en nyhetssajt utan att se hans orangefärgade ansikte. Men jag föresatte mig ändå att skriva en saklig och faktabaserad text om den amerikanske presidentens funktionshinder­politik. Detta visade sig vara omöjligt.

Som många andra högerpopulister gick Trump till val i princip uteslutande på invandringsfrågor, löften om att bygga en mur mot Mexiko och hindra muslimer från att komma in i USA. Hans kampanj gav få indikationer på hur presidentskapet skulle påverka landets miljontals personer med funktionsnedsättningar. Och efter makttillträdet försvann Vita husets hemsida om funktionsnedsättning, på samma sätt som sidan om klimatförändringar.

Som person har Donald Trump uttryckt sig föraktfullt och respektlöst mot i stort sett alla minoritetsgrupper och det innefattar personer med funktionsnedsättning. Skandalerna under presidentkampanjen var otaliga, men en av de största var hånet av journalisten Serge Kovaleski som har arthrogrypos. Videon från valmötet där Trump härmar Kovaleskis snedställda arm spreds snabbt i media och möttes av omfattande kritik.

Till sitt försvar pekade Trump på att han som byggherre lagt miljontals dollar på ramper och anpassningar av sina byggnader, något som dock är lagstadgat genom den amerikanska tillgänglighetslagstiftningen ADA. Dessutom har Trump genom åren dragit på sig flera anmälningar för brott mot ADA vid uppförande av sina kasinon och hotell.

ANNONS Ruta med text och en bild. Bilden föreställer ett omslag av tidningen funktionshinderpolitik. Texten lyder: Vill du läsa mer? Bli prenumerant!

Att Trump skulle kunna upphäva ADA är inte troligt. Något som är mer oroväckande är att Trump har lovat att avveckla Obamacare, eller Affordable Care Act som det egentligen heter. ACA innebär inte fri sjukvård på samma sätt som vi har i Sverige utan är ett regelverk för hur försäkringsbolag får agera. För funkisar betyder ACA att de kan skaffa sig en sjukförsäkring för en rimlig summa pengar, något försäkringsbolagen tidigare kunnat neka dem.

Trumps nytillträdde hälsominister Tom Price har länge verkat för att avveckla ACA och återgå till det tidigare systemet med inkomstregler där funkisar ofta fick välja mellan fri sjukvård eller möjligheten att ha ett arbete. Ett annat orosmoment är skolan där utbildningsministern Betsy DeVos uppvisat stor okunskap om lagen IDEA som säkerställer att barn med funktionsnedsättning får rätt till lämplig kostnadsfri skolgång.

Hur funktionshinderpolitiken i USA kommer att utformas får framtiden utvisa. Men protesterna mot Trump och hans regering har inte låtit vänta på sig. Inreseförbudet för muslimer mötte stort motstånd hos opinionen och stoppades till slut av domstolarna. Trumps roll som ledare med oinskränkt makt fick en törn och domedagskänslan som lamslog en hel värld har till viss del förbytts mot försiktigt hopp. Just nu är engagemanget bland politiska motståndare, press och allmänhet stort. Och kanske kommer funktionshinderpolitiken att lyftas och dras med i den positiva trenden av organiserade aktioner och protestmarscher.

Det här är en opinionstext publicerad på Funktionshinderpolitik.se.
Åsikter och analyser är skribentens egna.