Montage av två porträtt. Ett på Rasmus Isaksson och ett av Caatalina Devandas Aguilar.
DHRs ordförande Rasmus Isaksson hoppas att FNs rapportör Catalina Devandas Aguilar kan prata med den svenska regeringen. (Foto: Albert Martinsson)

Nu kopplar DHR in FN i debatten om den pågående assistanskrisen. I ett brev till FNs rapportör för rättigheter för personer med funktionsnedsättning skriver DHRs förbundsordförande Rasmus Isakson om oron.

– Vi har hamnat i ett väldigt besvärligt läge när det gäller personlig assistans. Vi vill samla alla möjliga krafter och testa alla vägar vi kan för att påverka situationen, säger Rasmus Isaksson.

Vad hoppas du att FN och rapportören Catalina Devandas Aguilar ska kunna göra?

– Vi hoppas att hon kan trycka på och ha en dialog med regeringen. Det är viktigt att hon som jobbar med rättigheter för personer med funktionsnedsättning globalt känner till vad som händer i Sverige. Det är många utomlands som hänvisar till den svenska modellen med personlig assistans. Vi har under många år haft ett ansett gott rykte och därför är det viktigt att FN känner till att samhällsklimatet håller på att förändras.

I brevet till FN-rapportören beskriver DHR den pågående situationen inom den personlig assistansen och hur regering, myndigheter och domstolar bidragit till den förändrade rättspraxis som nu skakar assistansreformen i grundvalarna.

– Det här är också en utveckling som inte bara gäller personlig assistans. Vi upplever att rättigheter får allt mindre betydelse och att de allt oftare filtreras genom finansdepartementet. Det ser vi inom många områden, säger Rasmus Isaksson.

Text:

Lämna en kommentar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

obligatorisk