Björn Häll Kellerman lämnar Socialdemokraterna i protest: ”Det handlar om att ställa svaga grupper mot varandra och utgå från vilka som inte gör motstånd.”
I helgen meddelade Unga rörelsehindrades förbundsordförande Björn Häll Kellerman att ha säger upp sitt medlemsskap i Socialdemokraterna och lämnar sitt arbete som borgarrådssekreterare i Stockholms stad. Bakgrunden till beslutet är en stor besvikelse med den riktning Socialdemokraterna har valt i frågan om personlig assistans.
– Jag vet inte vad som blev droppen, men efter debatten i SVTs Agenda förra söndagen och Bengt Westerbergs nya utredning så känns det helt ohållbart. Dessutom bemöts inte kritiken, den tas inte på allvar och partiet lyssnar inte, säger Björn Häll Kellerman.
Vilka delar av S-politiken är det du reagerar mot?
– Det handlar dels om den den process som har pågått under det senaste halvåret, under Åsa Regnérs och framför allt finansdepartementets ledning, där kostnaderna allt mer har hamnat i fokus. Dels handlar det om LSS-utredningen, som i grunden kulle kunna vara en vettig utredning som jag tror behövs, men där uppdragsgivaren har ett väldigt starkt fokus på ekonomi.
Ett annat exempel är regeringens uppdrag till Försäkringskassan att bryta utvecklingen av antalet timmar inom assistansersättningen, säger Björn Häll Kellerman.
– Även där handlar det om beskära kostnader. Det handlar inte om att se människorna bakom, det handlar inte om att se rättighetsperspektivet som vi och andra vill se det, säger Björn Häll Kellerman.
Varför har S gått i den här riktningen?
– Det är svårt att se, men det parlamentariska läget har gjort att man har gått mot mitten. Det kanske hade behövts skattehöjningar för att finansiera de här reformerna men det har S inte riktigt vågat ge sig in på för att man är rädd att förlora nästa val till moderaterna.
– Men det är också så att man ger sig på en grupp som är lätt att ta sig an. Vi är inte några som har hörts särskilt mycket, hittills i alla fall. Ända sedan finansministern gick ut med det här att ställa våra behov mot flyktingar, så har det blivit ett väldigt märkligt skifte i debatten. Det handlar om att ställa svaga grupper mot varandra och utgå från vilka som inte gör motstånd. Man måste skära någonstans och då väljer man de som klagar minst.
Upplever du att Socialdemokraterna tidigare haft en politik som tydligare stod upp för assistansreformen?
– Ja, det tycker jag. Det var ju S som tillsammans med Bengt Westerberg initierade assistansen och jag upplever att man gjorde mycket på den fronten på den tiden. S är också traditionellt ett starkt parti i funktionshinderrörelsen. Nu hör jag många i den äldre generationen som är väldigt besvikna och nu överväger att gå ur partiet just på grund av det som händer nu.
Hur ser debatten ut i partiet?
– Det finns inte särskilt mycket debatt. Vi jobbar internt i grupper som driver de här frågorna, men där har inte hänt så mycket.
Enligt Björn Häll Kellerman saknas det stöd för funktionshiderfrågorna från tunga politiker inom Socialdemokraterna. Han jämför med hur mycket starkare frågan är i Liberalerna och Vänsterpartiet.
– Både Maria Johansson i Liberalerna och Veronica Kallander i Vänsterpartiet har lyckats driva fram frågan i sina partier på ett sätt som inte många andra har lyckats med. Jag tror att det gäller att hitta starka personligheter som vågar pusha, men för att nå framgång måste man få tunga politiker bakom sig. Jag har många bakom mig men har inte de jag behöver för att kunna driva frågan längre.
I det perspektivet, borde du inte stanna i partiet och fortsätta jobba?
– Jag har fått den synpunkten från många men jag känner att det är väldigt trögt. Samtidigt vill jag inte i min roll som förbundsordförande för Unga rörelsehindrade bli för aktiv i partiet.
Vad behöver Socialdemokraterna göra för att återvinna ditt förtroende?
– Lyssna på kritiken och komma med andra argument än vad man har gjort hittills. Det har varit en väldig upprepning i debatten sär här långt. Man har i princip kört schablonsvar på varenda debattartikel och i varenda debatt. Jag har jobbat med medborgarkontakt i många år och vi gör det när vi får hundratals mejl med samma fråga, men här handlar det om några enstaka debattartiklar. Det ger ett ganska oseriöst intryck.
Han riktar hård kritik mot Åsa Regnér
Björn Häll Kellerman lämnar Socialdemokraterna i protest: ”Det handlar om att ställa svaga grupper mot varandra och utgå från vilka som inte gör motstånd.”
👍 det är ju fint att veta att det finns någon som står upp för dom svaga. Hoppas bara att det har ett gensvar i politiken, just nu mår vi som kämpar för våra nära och kära fruktansvärt dåligt. Vi orkar inte gå tillbaka till det som varit. M.v.h. Else-marie Hafström
SAP:s vandring högerut och nedmonteringen av välfärdssamhället började med mordet på Olof Palme. Det fanns ingen tillräckligt stark person som kunde försvara välfärdssamhället. EU och privatiseringar har också en stor del av skulden.
S tog ett kongressbeslut på att göra partiet tillgängligt för alla; Vad blev det av detta!:(