Facket vill ha utbildningskrav för personliga assistenter 

Utbildning från barn- och fritidsprogrammet och restriktiv användning av anhörigassistans är några punkter i fackförbundet Kommunals förslag för att professionalisera assistentyrket.

Porträtt av Lenita Granlund
Lenita Granlund är avtalssekreterare för fackförbundet Kommunal (foto: Kommunal)

Utbildning från barn- och fritidsprogrammet och restriktiv användning av anhörigassistans är några punkter i fackförbundet Kommunals förslag för att professionalisera assistentyrket. 
I en rapport som publiceras på tisdagen föreslår Kommunal flera förändringar i den personligas assistansen. Fackförbundet kräver att personliga assistenter ska omfattas av samma arbetsrättsliga lagar som övriga anställda på arbetsmarknaden och att alla kollektivavtal inom assistansen bör utformas som med anställningsformer enligt lagen om anställningsskydd.
– Idag utförs personlig assistans under villkor som gör att våra medlemmar är väldigt otrygga, säger Lenita Granlund, avtalssekreterare på Kommunal.
– Uppsägningstiderna är ett problem. Alla andra på arbetsmarknaden har fasta anställningar som norm, här är visstidsanställning som norm. Alla andra på arbetsmarknaden har månadslön som norm, här är man timavlönade. Så det finns många olika delar som är problem i själva anställningstryggheten, fortsätter hon.
Kommunal vill också införa krav på utbildning för personliga assistenter. Ingången till yrket bör vara barn- och fritidsprogrammet med inrikting mot socialt arbete och fördjupning mot vård och omsorg samt specialpedagogik.
– Det här är ett yrke som har blivit en profession nu när reformen har funnits länge och då är det viktigt för kvaliteten i verksamheterna att de som arbetar går relevant utbildning för den här professionen, säger Lenita Granlund.
Varför förordar ni fördjupning i vård och omsorg?
– Det handlar om att vi utgår från de utbildningsstrukturer som finns på arbetsmarknaden i dag och då landar vi att det är det mest relevanta. Men egentligen skulle man kunna önska att en gymnasieutbildning skulle kunna kompletteras med inriktning personlig assistans. Vi stänger inte dörren för andra utbildningar, men just nu är det här mest relevant.
Kommunal vill även att användningen av anhöriga som assistenter bör minska till förmån för professionell assistans. Idag utförs så mycket som 20 procent av all assistans av anhöriga, menar Kommunal och hänvisar till statistik från Försäkringskassan. Fackförbundet vill att kommuner och Försäkringskassan ska få möjlighet att kräva att viss assistans ska utföras av professionella assistenter.
– Jag ser egentligen inte anhörigassistans som ett problem i sig, det är mer omfattningen. Vi tycker att det här är ett yrke som ska vara professionellt och utföras av personliga assistenter generellt, säger Lenita Granlund.

1 svar på ”Facket vill ha utbildningskrav för personliga assistenter ”

  1. Det finns ingen i världen som kan mera om sitt eget barn/ungdom är föräldern. Så den profession som LENITA GRANLUND efterfrågar finns redan etablerad med tanke på anhöriga som assistenter. Det är anhöriga som bäst kan tillse att personliga assistenter ger den assistans som behövs om inte barnet/ungdomen kan föra sin egen talan. Vi skall INTE tillbaka till GRUPPVÅRDENS hieriarkier eller för att också nämna – SKOLANS domäner. Lägg ner!!

Kommentarer är stängda.